Du ska gifta dig och du och din partner är överens om att ni inte vill bli ovänner pga materiella saker vid en eventuell skilsmässa. Ni vill därför skriva ett äktenskapsförord.
Du vill kunna påverka var de tillgångar som du genom livets gång har förvärvat ska gå och bestämmer dig därmed för att skriva ett testamente.
En familjemedlem har gått bort och du har fått ett brev från Skatteverket att en bouppteckning behöver upprättas, men du vet varken vad det är eller vad som behöver antecknas i denna.
Alla ovan nämnda situationer hör till familjerätten, ett brett rättsområde som berör varje individ på ett eller annat sätt. Det som är gemensamt för alla tre situationer ovan är att det är väldigt viktigt att det blir rätt och för att det ska bli rätt är det smartast att anlita någon som är bekant med de rättsregler som berörs.
På semestern i Serbien har du träffat din livskärlek och ni har bestämt att ni vill flytta ihop och leva tillsammans i Sverige.
Du har fått ett jobberbjudande för ett arbete i Sverige, men saknar tillstånd för att arbeta.
Du har flytt från ditt hemland och ansökt om asyl i Sverige.
Allt detta och lite till är migrationsrätt, och många gånger är det okomplicerade situationer det handlar om. Sådana okomplicera situationer klarar man ofta av att lösa på egen hand, eller med vägledning från myndigheten dvs Migrationsverket. Ibland har det däremot under ärendets gång hänt oväntade omständigheter. Det kan vara så att förhållandet upphör, arbetsgivaren går i konkurs, du blir illa behandlad, situationen i hemlandet förändras osv. Det kan också vara så att du efter flera år i Sverige får ett avslag och blir utvisad eller att ditt tillstånd blir återkallat. I sådana, lite mer komplicerade situationer, är det bra att anlita en jurist för att hjälpa dig se över dina möjligheter och hitta den bästa lösningen.
Du har uppnått pensionsålder och det är dags att ansöka om pension, kanske funderar du även på vilken del av pensionen du får behålla ifall du flyttar utomlands.
Din vän har hittat en bostad som han vill köpa och undrar om du kan låna honom en viss summa för kontantinsatsen och ni vill därför skriva ett skuldebrev.
Du har blivit uppsagd, kanske på felaktiga grunder, din arbetsgivare har inte betalat ut dina semesterdagar efter uppsägningen och du vet inte var du ska vända dig för hjälp.
Tre exempel, av många tänkbara, där juridisk rådgivning och hjälp kan underlätta tillvaron och hjälpa dig fatta det beslutet som är bäst för dig. Även om din situation inte finns med bland exempeln ovan får du mer än gärna kontakta mig. Jag kommer lyssna på vad du har att säga och bedöma om och hur jag kan hjälpa dig på bästa sätt.