För att du som arbetsgivare ska kunna anställa en person som kommer från ett land utanför EU/EES måste personen i fråga ha ett giltigt arbetstillstånd i Sverige.
Låt oss säga att du behöver anställa en kock, du börjar söka efter kandidater och upptäcker att den perfekta kandidaten är bosatt i Kina. Din kandidat behöver då få ett arbetstillstånd för att kunna flytta till Sverige och arbeta hos dig. För att Migrationsverket ska bevilja ett sådant tillstånd krävs det att en del omständigheter är uppfyllda. Det krävs bland annat att ditt företag har det ekonomiska utrymmet att anställa ytterligare en person, men också att du annonserat ut tjänsen på korrekt sätt och erbjudit en anställning som uppfyller kraven enligt det aktuella kollektivavtalet.
Detta är något som du kan välja att göra på egen hand, men det är tidskrävande och det finns flera moment där det kan gå fel och därför kan det vara bra att låta en jurist sköta jobbet åt dig.
När tillståndstiden närmar sig sitt slut måste en ansökan om förlängning skickas in för att arbetstagaren ska kunna fortsätta arbeta i Sverige. Det som är viktigt vid denna tidpunkt är att villkoren under tidigare tillståndsperiod varit uppfyllda och att arbetstagaren erbjuds en fortsatt anställning som är kollektivavtalsenlig. Många gånger är det dock smart att låta en jurist titta på ärendet i sin helhet i god tid innan ansökan om förlängning ska lämnas in. Detta för att upptäcka eventuella brister, ha möjligheten att samla ihop nödvändiga handlingar samt minska risken för senare kompletteringar som medför längre handläggningstid.
Du har en lysande affärsidé, men vet inte vilken bolagsform som är bäst för dig, eller så kanske du redan har bestämt dig för att starta ett aktiebolag men behöver hjälp med att öppna bolaget.
Företaget kanske säljer tjänster där det är nödvändigt att ha ett avtal som reglerar era rättigheter och skyldigheter och även mindre önskvärda situationer som kan tänkas uppstå.
Jag kan hjälpa dig och ditt företag att välja rätt bolagsform, starta bolaget och få vägledning kring förpliktelser som ett företag för med sig, men även att upprätta olika avtal som reglerar förhållanden mellan ditt företag och dina kunder eller andra företag.